PDA

Volledige versie bekijken : ingezakte staartbeen/(heiligbeen?)JNY
3 april 2011, 17:09
Hallo allemaal,

Al jaren heb ik last van mijn stuitje/staartbeen die niet op de juiste plek staat, het is namelijk heel erg onderuit gezakt en mede doordat ik er 5 jaar op heb moeten zitten staat het nu met een hoek van 90 graden naar binnen gekromd als een slakkenhuis.

5 jaar geleden merkte ik dat mijn staartbeen een beetje 'uitstak' oftewel iets onderuit is gezakt, als ik ging zitten voelde ik dat ik op een harde knobbel zat. Volgens de huisarts was het niets ernstigs en moest ik er gewoon mee leren leven, met de jaren heen heb ik zelf erg veel verschil gemerkt met de stand van het stuitje en merkte ook dat het mijn rug en houding langzaam begon aan te tasten. Vroeger voelde het dus alleen vervelend tijdens het zitten, als ik stond was het stuitje erg zichtbaar. Je kon goed een knobbel zien tussen de bilspleet, het was zelfs zichtbaar wanneer ik m?n bilspieren aanspande. Verder had ik nergens last van, dus mijn staartbeen stond toen nog iets meer naar buiten. Maar aangezien geen een dokter me hiermee wilde helpen had ik geen keus en moest er wel gewoon mee leren leven/iedere keer op zo'n hard stukje bot zitten.

Aangezien het staartbeentje vrij veerbaar is, was het volgens mij langzaam steeds meer naar binnen gaan krommen/zakken omdat ik er al die jaren op heb moeten zitten, sinds de afgelopen 1/2 jaar begon ik spanning in mijn rug te voelen tijdens het zitten en dit is steeds erger geworden, het heeft stijfheid in mijn rug veroorzaakt waardoor de gewrichtjes in mijn onderrug iedere keer vast komen te zitten, en die stijfheid wordt alsmaar erger omdat ik door mijn ingezakte stuitje onmogelijk een goede zithouding kan aanhouden. Tijdens het lopen straalt er ook af en toe pijn uit naar mijn linker en rechter heup/bovenbenen. Na vele rontgenfoto's en bezoekjes aan de huisarts zag hij geen verschil op de foto's en denkt dat de stand van mijn stuitje met de jaren niet is veranderd. Ik ben doorgestuurd naar een orthopeed die me niet wilde helpen en mij vertelde dat ik ?gewoon rechtop moest zitten?, een fysiotherapeut waarbij ik 6 weken lang onder behandeling ben geweest, hij maakte iedere keer wat vastzittende gewrichtjes in m'n rug los maar deze kwamen na 3 dagen steeds weer vast te zitten, hij lost de stijfheid in mijn rug wel tijdelijk op maar hiermee wordt niet de oorzaak ervan aangepakt dus de fysio heeft niet gewerkt bij me, nu ben ik nog steeds zo stijf als een plank. Ik heb veel op internet gezocht naar een chirurg in Nederland die wel aan stuitoperaties doet (stuitverwijdering is in Nederland vrij onbekend en het wordt bijna niet uitgevoerd omdat er weinig kennis over is), een afspraak gemaakt met een chirurg die gespecialiseerd is in stuitoperaties en met een verwijsbrief van de huisarts naar het Maxima Medisch Centrum in Eindhoven gereisd. Deze vertelde me dat de slagingskans van zo'n stuitoperatie 85% is en dat hij me niet ging opereren omdat hij vind dat het bij mij nog niet ernstig genoeg is, de mensen die hij heeft geopereerd konden voor de operatie al helemaal niet meer zitten en hadden pijn bij aanraking van het stuitje en dat is bij mij niet zo. Veder zei hij dat mijn rugklachten waarschijnlijk niets te maken heeft met mijn stuitje en het komt er dus weer op neer dat ik er gewoon mee moet leren leven, voor die rugklachten adviseerde hij me naar een houdingsspecialist te gaan maar ik heb daar niet echt vertrouwen in omdat die de oorzaak van mijn 'verkeerde houding' er niet mee oplost omdat alles gewoon door het stukje bot komt die daar in de weg zit waardoor ik niet goed kan liggen/zitten. Na veel aandringen heb ik toch een afspraak kunnen maken op 20 april voor een second opinion bij een collega van hem die ook gespecialiseerd is in stuitoperaties.
Het valt te proberen maar ik ga er niet veel van verwachten want waarschijnlijk wordt ik dan weer zonder hulp terug naar huis gestuurd en ben ik weer teleurgesteld omdat ik er zo erg naar op keek op eindelijk een oplossing naar mijn probleem die mijn leven heel erg depressief maakt.

Twee weken later had ik weer een afspraak gemaakt bij de huisarts (dit keer een andere omdat mijn eigen huisarts op vakantie is) en hier schoot ik weer niks mee op, het lijkt wel alsof iedere huisarts zelf nooit weet wat hij/zij met mijn probleem aanmoet en ik altijd zelf met suggesties moet komen. Ik had zelf alweer op internet gezocht en las iets over een osteopaat/chiropractor, dit heb ik dan ook voorgesteld aan de huisarts en die zei dat ik daar zonder verwijzing heen kon, of ik kon kiezen om opnieuw naar een fysiotherapeut te gaan of een manueel therapeut of een mensendieck, ik koos maar voor een chiropractor omdat me dat het meest effectieve leek.

Ik heb een afspraak gemaakt en ik ben inmiddels alweer 2 keer langs de chiropractor geweest, ben er ook achter gekomen dat chiropractie onder alternatieve behandelingen valt en vrijwel niet wordt vergoed door mijn zorgverzekeraar. Ze vergoeden hooguit 50 euro per jaar, daar heb ik dus bijna niks aan omdat de eerste behandeling al 75 euro kostte en iedere volgende behandeling 45 euro. De eerste behandeling heeft de chiropractor mijn rug een beetje gekraakt, het voelde even goed om weer verlost te zijn van al die stijfheid maar zoals verwacht begon het na 3 dagen alweer vast te zitten.
Ik ben er zelf allang al van overtuigd dat al mijn klachten door het stuitje komt die zover naar binnen staat, ik kan erdoor niet goed rechtop zitten en hierdoor komt er spanning in mijn onderrug en krijg ik onderrug pijn. Maar het is gewoon zo frustrerend en moeilijk om een dokter te vinden die dit zelf ook aangeeft en me een oplossing biedt want iedereen ontkent dat het door mijn stuitje komt, maar een andere oorzaak kunnen ze me dan ook weer niet vertellen behalve ''rechtop zitten'' wat bij mij dus erg moeilijk gaat door dat botje die daar verkeerd zit.

Doordat mijn stuitje zo ver in is gezakt heb ik een erg holle onderrug gekregen als ik rechtop sta, als ik mijn buik niet intrek lijkt het alsof ik een bierbuikje heb terwijl ik een laag vetpercentage heb, dit was vroeger niet zo.

http://i56.tinypic.com/334ool2.gif

Als ik zit of in een kleermakerszit ga zitten kan ik dit niet meer met een rechte/holle rug doen terwijl dat vroeger wel zonder moeite kon. Hierdoor zit ik dus ook nooit goed en krijg ik nog meer last van mijn rug. Hieronder zie je een voorbeeld foto, zo ziet het er ongeveer uit bij mij in een kleermakerszit, in het rood heb ik aangegeven waar mijn stuitje dan precies zit, ik zit namelijk niet echt op mijn 'bilspieren' maar letterlijk op de onderkant van mijn rug omdat dat de grond al raakt.

http://i53.tinypic.com/24bqern.jpg

Ik maak me hele erge zorgen om hoe het over een paar jaar met me gaat aangezien ik ieder jaar al extreem veel achteruitgang merk qua houding ten opzichte van een jaar geleden. Ik wil zo graag dat de oorzaak van mijn probleem wordt aangepakt en dat er iets wordt gedaan aan mijn stuitje, een fysio of welk ander therapeut dan ook kijkt altijd naar mijn spieren of rug en zegt maar dat ik mijn hamstrings moet gaan rekken etc. maar daar schiet ik totaal niks mee op. Mijn stuitje zit daar verkeerd en het voelt letterlijk alsof mijn hele onderrug een stukje in mijn heup is gezakt, er zijn wel tig symptomen die ik kan opnoemen wat bij mij veranderd is door het stuitje, maar het is moeilijk om deze duidelijk en op een geloofwaardige manier uit te leggen want geen een dokter lijkt het te snappen en denkt dat alles gewoon in m'n hoofd zit en dat ik een of andere debiel ben die toch niks weet.

Ik weet nu dus echt geen oplossing, voor een stuitoperatie om mijn stuitje te laten verwijderen kan ik geen chirurg vinden die dit bij me wilt uitvoeren, en ik zou dit eerlijk gezegd ook niet eens zo graag willen aangezien ik heel vaak berichten op internet tegenkom dat mensen door zo'n operatie soms verlamd raken en in een rolstoel belanden etc. maar is er dan ook nog een andere oplossing?

Ik lees ook dat veel mensen hun scheve stuitje door een osteopaat inwendig (via de anus) recht hebben laten zetten en er vervolgens nooit meer last van gehad hebben, ook geen rugklachten meer. Dit is dus een oplossing waar ik nu constant aan denk. Een chiropractor kan dit volgens mij ook dus ik zal hem volgende week vragen of hij dit bij me kan doen, alhoewel ik niet weet of hij er wel ervaring mee, er worden nu eerst rontgenfoto's van mijn stuitje opgevraagd door m'n chiropractor en ik ben benieuwd welke oplossing hij me dan kan bieden. Ik ben alleen wel bang dat mijn stuitje misschien kan breken als iemand het met de hand probeert ''recht te trekken'' omdat mijn stuitje misschien te ver is verschoven, maar ik hoop dat dit wel kan want ik weet echt geen andere uitweg.

Mocht dit niet kunnen, ben ik benieuwd of een operatie ook mogelijk is om het stuitje operatief recht te zetten en niet te verwijderen? of is dat net zo risicovol als een stuitverwijdering? er lopen inmiddels veel zenuwen daar.

kiwi
4 april 2011, 08:41
Hoi JNY,

Wat ik wel eens gehoord heb over het stuitje verwijderen is dat dat de rest van de klacht niet oplost. Kans ook dat je wervelkolom instabiel wordt hierdoor.

Ben je al eens bij een bekkenfysiotherapeut geweest. Die komen ook veel mensen tegen met klachten aan het stuitje.

Hoop dat wat hebt aan mijn antwoord.

Groetjes, Kiwi :wink:

JNY
6 april 2011, 14:37
Hey Kiwi,

Kan een bekkenfysiotherapeut ook mijn stuitje rechtzetten?

Het vervelende van veel bezoekjes aan verschillende dokters/therapeuten is dat ze nooit naar de echte oorzaak kijken (namelijk het stuitje omdat ze daar niet zoveel van weten) ze zoeken het altijd weer bij de spieren of wat dan ook, en als ze het niet weten dan zeggen ze maar dat ik mijn houding moet veranderen en wordt ik weer naar huis gestuurd.

Ik ben heel erg op zoek naar een dokter of iets dergelijks die ervoor kan zorgen dat mijn stuitje weer op de goede plek komt te staan, want dit wordt alsmaar erger, ik merk om de zoveel tijd steeds dat mijn stuitje meer naar binnen gaat staan en hierdoor komen er nog meer klachten.

Iemand die echt iets bij me kan veranderen waardoor ik echt verschil en progressie merk, geen fysiotherapeut ofzo die zegt dat ik mijn hamstrings moet rekken etc. daar los ik de verkeerdligging van mijn stuit niet mee op en veroorzaakt het alsnog automatisch een stijve rug omdat ik niet rechtop kan zitten. Als ik zit raakt het 3e stukje van mijn stuitje al de bodem van de stoel, de 1e en 2e stukjes zitten al helemaal naar binnen.

De chiropractor waar ik nu onder behandeling ben heeft inmiddels mijn oude rontgenfoto's van mijn onderrug/stuitje binnen gekregen en maandag heb ik weer een afspraak, hopelijk gaat hij dan te werk gebaseerd op die foto's.

kiwi
6 april 2011, 15:20
Hoi JNY,

Ze zullen je altijd spieren laten versterken en kunnen daar ook een hoop mee bereiken. Weet wel ook van iemand die een gekantelt stuitje had en die is naar dr. Sickesz geweest. Een ortho manueel arts. Die kunnen er vaak wat mee, maar niet altijd. Bij deze persoon stond het zo vast dat het niet mogelijk was.

Maar weet uit ervaring dat trainen van bepaalde spiergroepen, overigens geen hamstrings kunnen helpen om minder pijn aan het stuitje te hebben. Heb dit zelf ervaren.
Had een fysiotherapeute ( bekken) die mij daar ook heel goed in begeleide. Scheelt ook een hoop.

Sterkte!

Groetjes, Kiwi :wink:

JNY
6 april 2011, 19:12
Ik doe zelf nu zo'n 3 jaar lang 2 keer in de week aan krachttraining dus ik train mijn hele lichaam constant, maar dat neemt dat stuit probleem niet weg, hij zakt alsmaar naar binnen en dat is niet echt te verhelpen met het trainen van bepaalde spieren.

Hoe is het verder met die persoon gegaan? ik vrees dat het bij mij ongeveer hetzelfde is en dat het nu ook erg vast staat. Aangezien ik er nu al zo'n 5 jaar mee leef zijn de laatste stukjes van mijn stuitje misschien vast gaan groeien (het zit opgerold).

Is het dan geen oplossing om het misschien operatief recht te zetten?

Groetjes,

JNY

kiwi
6 april 2011, 20:09
Hoi JNY,

Deze persoon heeft er mee leren leven. Dat is jaren best redelijk gegaan.
Ondertussen door ouderdom overleden.

Groetjes, Kiiwi :wink:

JNY
6 april 2011, 21:47
Ow.. :frown:, dan zal die persoon vast al best oud zijn geweest voordat dit probleem bij hem/haar kwam opdagen.

Ik ben pas 19 jaar, ben bang dat het later nog veel erger wordt aangezien ik nu binnen 1 jaar tijd al zoveel achteruitgang merk vktriest.

Bedankt in ieder geval voor je reacties, als de chiropractor geen oplossing biedt zal ik weer verder gaan zoeken, misschien dat ik dan een bezoekje aan een bekkenfysiotherapeut probeer.

Groetjes,

JNY

kiwi
7 april 2011, 08:30
Hoi JNY,

Ze heeft er zeker 25 jaar mee rondgelopen. Dus ja, jij bent een stuk jonger.

Wens je heel veel sterkte!

Groetjes, Kiwi :wink:

Mariya
6 november 2012, 12:32
Hallo,
Mijn naam is Mariya. 10 jaar geleden viel ik op mijn staartbeen. Mijn staartbeen was bijna 80 graden naar binnen gebogen en er ontstond een discus protrusie L5-S1. Tien jaar lang heb ik veel geleden en de pijn werd elk jaar erger en erger. Ik heb verschillende behandelingen uitgetest, zoals twee keer manuele rechtzetting door de anus en kinesitherapie maar niets hielp en mijn pijn bleef. Ik heb slechts vorig jaar informatie gevonden over het verwijderen van het staartbeen op deze site. Anders zou ik een operatie eerder hebben overwogen. Op 18 september 2012 ben ik geopereerd door dokter Geert Mahieu in het ziekenhuis AZ Monica te Deurne voor het verwijderen van mijn staartbeen (surgical resection coccyx). Ik moest drie dagen in het ziekenhuis blijven, mijn wonde was genaaid en bedekt met een pleister. Ik moest zoveel mogelijk op mijn rug blijven liggen om druk te leggen op de wonde. Ik mocht het bed niet verlaten en moest altijd blijven liggen. Ik moest zelfs in bed plassen. Zodat de urine niet naar de pleister zou lopen, moest ik op mijn buik liggen en de bedpan onder mijn buik plaatsen.
Op 21 september werd de pleister*door een andere*vervangen die moest 10 dagen lang blijven zitten. Op 21 sept. zei*de dokter*dat mijn wonde al na drie dagen goed uitzach.*En ik mocht toen het ziekenhuis verlaten. Thuis*moest ik ook in mijn bed blijven. Ik mocht beetje bij beetje beginnen te stappen maar ik mag een maand niet zitten.*Na de operatie moet het eten aangepast worden zodat de stoelgang zacht is.*Op 1 oktober (twee weken ne de operatie) werd mijn pleister verwijderd samen met mijn draadjes. Het litteken was droog en al dichtgegroeid. Sinds die dag mocht ik een douche nemen. Nu is het 1 maand en een half na de operatie en ik heb nog een beetje pijn diep vanbinnen. Ik kan op gewone stoel zitten, maar niet lang (10-15 min). Nu slaap ik veel beter en als ik lig, heb ik veel minder pijn in mijn benen.*Ik voel wel wat verbetering.*Ik ben zo blij dat ik een dokter heb gevonden op de website:coccyx.org*, die mij geopereerd heeft.*Ik ben Dr.*Geert*Mahieu heel dankbaar.

MHT
6 november 2012, 12:43
Jouw verhaal is ook niet misselijk! Ik hoop van harte dat je nu een stijgende lijn gaat ondervinden. Ik wens je veel sterkte hiermee!
gr Miriam

hempie
6 november 2012, 17:44
Stuitpijn is echt héél naar !!

Bij mij ontstaan na een spondylodese operatie , injecties erin gehad , een aantal maanden minder pijn gehad , van de zomer begon het weer , nu na de revisie van de arthrodese van 11 Sept. j.l is de pijn weer enorm heftig .

Zowel de fysio als de arts denken dat het irritatie van de zenuwen is in dat gebied !!

Succes ermee